diumenge, 25 de novembre del 2007

Nois de 40 països elaboren la 'Declaració de Barcelona' en pro dels seus drets en el marc d'uns fòrums sobre la infància

"Les nenes i nens i adolescents tenim veu i vot com a protagonistes del món present i futur, recordant i millorant els errors del passat". És la reflexió que fan més de 200 nois i noies de 40 països després de la jornada de debat celebrada ahir a la Fundació Pere Tarrés, i de la qual va sortir la Declaració de Barcelona, un manifest que van llegir a la tarda a l'Auditori Axa-Winterthur amb motiu del Dia Internacional de la Infància, que se celebra avui.Els participants, que van arribar dimarts a la capital catalana per assistir a la tercera edició del Congrés Mundial sobre els Drets de la Infància i l'Adolescència, han estat reflexionant durant aquests dies sobre pobresa, maltractament, salut, identitat, educació i participació. Grosso modo, en el manifest concloent exigeixen un compromís més gran amb els nens per part dels governs.La Declaració de Barcelona pretén ser un instrument destinat als organismes internacionals que treballen en temes infantils, i als quals es remetrà el manifest. Suposa el colofó d'una trobada organitzada per l'Obra Social de La Caixa i l'Associació per a la Defensa dels Drets de la Infància i l'Adolescència (ADDIA) que, a més dels nois i noies, ha atret a la capital catalana 800 experts de tot el món.Així, des del dia 14, adults i adolescents han participat en fòrums diferents per analitzar la situació dels menors, una cosa que ahir va ser durament criticada per una de les portaveus dels més petits, la paraguaiana Linda Vera, de 14 anys. "Els adults no tenen en compte què exposen els nens, i a vegades nosaltres parlem amb informació de primera mà, perquè denunciem situacions que podem conèixer millor que ells al viure-les". I va reivindicar que aquesta trobada, que l'any 2003 es va celebrar a l'illa Margarita (Veneçuela) i el 2005 a Lima (Perú), uneixi l'any 2009, quan arribi a Bucarest (Romania), adults i adolescents en una mateixa taula de debat. Petició de la qual va prendre nota i que va recolzar Carlos Villagrasa, president del comitè organitzador.A la tarda, després de la lectura de la Declaració de Barcelona, el president del Parlament, Ernest Benach, va entregar els Premis Catalunya d'Infància a Manuel Miranda Estrampes, ara fiscal del Tribunal Constitucional i amb una carrera prèvia com a fiscal de Menors a l'Audiència Provincial de Tarragona, i al Casal dels Infants del Raval, que fa 24 anys que està donant resposta a les necessitats socials i denunciant la falta de recursos.

Comentari personal:
Dimarts 20 de novembre es va celebrar el dia Internacional de la Infància.
En aquesta jornada van ser els nens, nenes i adolescents qui van tenir veu i vot alhora de redactar la Declaració de Barcelona amb motiu del dia Internacional de la Infància.
Durant aquest dies van reflexionar sobre temes de salut, pobresa, maltractament, identitat i participació.
Aquesta trobada crec que és molt important el fet que siguin els adolescents els qui s’expressin donant la seva opinió, ja que és informació de primera mà i és tal com ells ho senten. En altres trobades tan sols s’ha tingut en compte el punt de vista dels experts adults.
Si amb això, es pot aconseguir millorar els seus drets, aconseguirem un pas més per la llibertat dels infants.